Gipsade armar. Bild ur polisens förundersökningsprotokoll
Bild ur polisens förundersökningsprotokoll

Friad nittonåring begär skadestånd efter tortyrmål

En 19-åring som misstänktes för en uppmärksammad, tortyrliknande, synnerligen grov misshandel i Visby begär skadestånd för den tid han suttit frihetsberövad.

Gotlands tingsrätt dömde honom till ett fängelsestraff: 1 år och 2 månader, men i hovrätten friades han och häktningsbeslutet hävdes.

Enligt 19-åringens advokat satt han frihetsberövad i närmare 80 dagar.

Advokaten skriver till Justitiekanslern att ersättningen bör bli högre än i normalfallet på grund av att brottet "synnerligen grov misshandel" har ett minimistraff på fängelse i fyra år.

19-åringen har alltså suttit häktad, misstänkt för ett mycket allvarligt brott, men friats. För det har han rätt till ersättning enligt lagen om ersättning vid frihetsberövanden och andra tvångsåtgärder.

Bakgrunden är att 19-åringen anhölls misstänkt för människorov och synnerligen grov misshandel i september 2014. Han begärdes häktad för dessa brott, men tingsrätten häktade honom misstänkt för olaga frihetsberövande istället för människorov.

Den misshandlade vittnade i rätten om att han blivit rånad på teveapparater och kläder. Den tortyrlikande misshandeln han utsattes för slutade med att han efter lasarettsbesöket satt i rullstol med två gipsade armar och ett ben där han fått ena stortåns nagel uppbänd från fästet och där gärningsmännen fått honom att känna fara för sitt liv.

Alla tre som åtalades för brottet förnekade att de varit med. De har, tycker de, rimliga förklaringar till att två av dem lämnat spår; DNA på rep och verktyg som använts under den här misshandeln. Något som åklagaren Mats Wihlborg fnös åt under rättegången - att de skulle ha "pysslat i lägenheten" med just de verktyg som han tekniskt binder till misshandeln.

Det saknades helt teknisk bevisning mot den 19-åring som alltså friades av hovrätten och nu begär ersättning för att han satt häktad, misstänkt i dramat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".