Parkerade bilar. Foto: Malin Nordström/P4 Gotland Sveriges Radio.
Det är ofta trångt mellan bilarna på parkeringsplatser. Foto: Malin Nordström/P4 Gotland Sveriges Radio

Bilhandlaren David Andersson lurades av bedragare

"Ingenting verkade konstigt"
4:25 min

Antalet anmälningar om bedrägerier har ökat även utanför storstäderna, visar statistik från UC. David Andersson på Bilvalet på Gotland berättar hur deras företag drabbades.

Ingenting verkade konstigt, berättar bilhandlaren David Andersson. Kunden berättade att familjen behövde en ny bil och pratade på som vanligt om ditt och datt.

- Det var en man som kom in och provkörde bilar. Allt var precis som vanligt. Till slut blev det försäljning och delar och tillbehör beställdes hem. Som vanligt sa vi att vi ska ha full betalning före leverans. Kunden kom och visade ett insättningskvitto på hela betalningen, säljaren lämnade ut bilen och allt var bra, säger Andersson.

Senare visade sig att kvittot var förfalskat.

- Efter några dagar såg vi att pengarna inte hade kommit in. Dessutom var bilen inbytt på en bilfirma på fastlandet. Vi säljer alltid med villkoren att "bilen är vår tills full likvid är betalt" så i vår värld är bilen fortfarande vår.

Andersson tror fortfarande det bästa om sina kunder trots allt som har hänt. 

- Det har varit en lång process som vi fortfarande håller på med idag. Rätten ska avgöra tvisten mellan oss och bilhandlaren på fastlandet. Det här har kostat oss både tid och pengar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".