Börje Mårderyd. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
Börje Mårderyd. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

Börje Mårderyd räddade 200 båtflyktingar

Den överfulla båten låg och drev
1:18 min

Det var dramatiskt när den gotländska kaptenen för fartyget Aniara skulle rädda nödställda flyktingar i Medelhavet. Tvåhundra personer fanns ombord på en fiskebåt som var byggd för tio.

Hela intervjun med Börje Mårderyd

Handelsfartygens räddningsaktionerna av flyktingar i sjöodugliga farkoster ökade stort under 2014 enligt siffror från den internationella redarorganisationen ICS. Wallenius båt Aniara är en av de svenska båtar som fått undsätta nödställda migranter till havs.

-De hade varit sex dagar i den här lilla fiskebåten. Det går inte att föreställa sig hur tufft det varit, speciellt för barnen, säger Börje Mårderyd, befälhavare på Aniara.

Båten var manöveroduglig och det tog Börje Mårderyd över en timma att försiktigt komma nära med sitt över 200 meter långa fartyg.

- Hade jag knuffat till den där lilla båten så hade det kunnat gå illa. Det var lite trix, berättar Börje Mårderyd.

Under 2014 var handelsfartyg inblandade i olika räddningsinsatser på Medelhavet över 600 gånger, en fyrdubbling enligt ICS. Det kan vara dramatiska och svåra insatser. Det är svårt att få ombord utmattade och rädda människor från en flotte upp på ett stort tankfartyg. Det kan handla om klättring på över 20 meter som ska göras i hög sjö.

Italien har avvecklat sin insats i Medelhavet och vill att EU tar ett större ansvar. EU:s insats är dock mindre samtidigt som flyktingsströmmarna ökar. För redarorganisationerna är det här den viktigaste sjösäkerhetsfrågan för 2015.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".