Max Gauffin
Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Utbyggnad av elnätet oroar i Stenkumla

"En ordentlig värdeminskning på fastigheten"
2:15 min

Den planerade elstationen i Stenkumla oroar boende och fastighetsägare. Stationen är en del av den stora kraftledning som ska möjliggöra export av gotländsk vindkraftsel till fastlandet.

Statliga Svenska Kraftnät planerar att dra en ny sjökabel mellan Simpevarp i Småland och Ygne på Gotland. I bägge ändarna av kabeln behövs en omriktarstation, där växelström omvandlas till likström och vice versa. På Gotlandssidan är planen att bygga stationen, som blir cirka 20 meter hög, i Stenkumla. Drygt 300 meter från familjen Gauffins hus.

– Det resulterar i en ordentlig värdeminskning på den här fastigheten, säger han och tror att bullret kommer att vara det värsta, men han befarar också att vattnet i deras brunn skall ta skada under själva byggtiden.

Närboende och andra berörda har tidigare haft möjlighet att lämna synpunkter, vilket bland annat resulterat i att regionen att skärpt riktlinjerna för hur mycket stationen får låta, från 40 till 35 decibel. Vilket är betydligt lägre än vanlig samtalston.

Enligt Max Gauffin finns det en utbredd oro för den planerade stationen i Stenkumla - och kanske ännu mer för den nya kraftledning som ska dras mellan Stenkumla och Näs.

De fastighetsägare som drabbas av värdeminskning kommer att ersättas för det, säger Olof Klingvall, pressekreterare på Svenska Kraftnät.

– Grundregeln är att man ska stå skadelös. Han säger också att stationen är placerad så att den tar hänsyn, i så stor grad som möjligt, till alla de intressen som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".