Hanna Westerén inviger Mini-Maria i Visby. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

Invigning av beroendemottagningen Mini-Maria

"Verkligen något som kan betyda mycket"
1:16 min

Nu har Mini-Maria invigt sina lokaler i Visby. Det är ett ställe där ungdomar som hamnat i drogberoende ska få hjälp, och även deras familjer.

I källaren i samma hus som barn-och ungdomspsykiatrin i norra Visby ligger den nya beroendemottagning som är speciellt för ungdomar upp till 24 år. 

Där finns ombonade samtalsrum för att ta emot unga som behöver hjälp att sluta med droger och bryta dåliga vanor. Sammanlagt arbetar fem personer på Mini Maria, tre behandlare från socialtjänsten och en sjuksköterska och så kommer en läkare en gång i veckan. Tanken är att det ska vara lätt att bara kunna ringa dit och få ett samtal.

De ungdomar som behöver får sedan gå speciella program för att kunna vänja sig av med droger och även deras familj kan få hjälp med stöttande samtal. Samordnaren Eva Lindvall är glad att Gotland nu kan satsa extra på att hjälpa unga med drogproblem. Det gäller till stor del alkohol och cannabis. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".