Sadel. Foto: Catarina Gustafsson/Sveriges Radio
Sadel. Foto: Catarina Gustafsson/Sveriges Radio

Hästsadeltjuvar på Gotland dömda

De två tjejerna som stal flera sadlar ur stall i somras döms till samhällstjänst och skadestånd på närmare 20 000 kronor.

Dom båda döms för stöld, den ena också för skadegörelse. Den yngsta, som inte fyllt 18 år när stölderna skedde, döms till ungdomstjänst i 50 timmar.

Den andra, 20 år gammal, döms till villkorlig dom med samhällstjänst. Om fängelse istället hade valts som påföljd skulle 1 månad ha dömts ut. De båda dömda sadeltjuvarna skall tillsammans betala skadestånd på närmare 20 000 kronor. Den ena ytterligare 4 000 kronor.

Det var i juni som flera hästägare drabbades av stölder. I Ganthem, Halla och Follingbo försvann dyrbara sadlar ur sadelkammare, medan billigare sadlar ratades av tjuvarna. De stulna sadlarna var tillsammans värda runt 60 000 kronor.

Båda tjejerna erkände brotten och dömdes alltså för tre stölder och ett fall av skadegörelse. Ett par av de bestulna begärde även ersättning för kränkning. Men enligt Gotlands tingsrätts dom så finns det inte rättsligt stöd för att döma ut sådan ersättning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".