Försvaret visar upp sig på Öster. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio

Amerikansk public service om Gotlands försvar

Det amerikanska public service företaget National Public Radio, NPR, rapporterar om Gotlands stora militära betydelse i Östersjön. 

– När jag var i Sverige så letade jag inte efter att göra något om Gotland. Men vart jag än vände mig så handlade det om Gotland, Gotland, Gotland. Så inleder NPRs reporter Ari Shapiro sitt radioreportage om Gotland.

Sweden's Gotland A Crucial Square In Europe's Military Chess Board, heter artikeln som fördjupar sig i Gotlands strategiska läge i Europa. Ari Shapiro ser norra Europa som ett komplicerat schackbräde där Gotland är en väsentlig ruta. De amerikanska lyssnarna får ta del av hur viktig Gotlands placering är för försvaret av de baltiska länderna.

Reportaget tar upp det hypotetiska scenariot där Ryssland tar över Gotland. Då skulle Ryssland dominera hela Östersjön vilket skulle göra det väldig svårt för Nato att försvara de baltiska länderna. 

Det tre minuter långa reportaget är alltså hypotetiskt ställt men det slår fast att Sverige inte kan försvara sig om Ryssland bestämmer sig för att ta över Gotland.

--Det har setts utländska ubåtar utanför Stockholm och ryska militärplan har varit nära att krocka med ett svenskt passagerarplan. Norra Europas komplexa militära förbund betyder att en lokal konflikt kan bli global, rapporterar NPR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".