Bristande underhåll ger mögel både ute o inne
1 av 4
Din Bostad Gotland äger fastigheterna Foto Ulrika Uusitalo-Fernholm SvRadio
Träreglar utomhus har ruttnat efter långvarig brist på underhåll
2 av 4
Ruttet trä utomhus Foto UUF/SvRadio
Inträngande vatten vid badrumsfönster medför mögel
3 av 4
Mögel vid badrumsfönster Foto UUF/SvRadio
längs badkarskanten växer möglet fram i Min Bostad Gotlands fastighet
4 av 4
Mögel längs badkarskanten Foto UUF/SvRadio

Fukt och mögel i Vibblehus

Hyresgäst: "Man blir frustrerad och förbannad"
6:14 min

Hyreshusen i Vibble på Tvinnaregatan förfaller och boende klagar på fuktskador, dålig ventilation och murket trä på fasader och balkonger. Nu har de boende tröttnat på ägaren Din bostad.

Hyreshusen i Vibble med sina 112 lägenheter byggdes i början på 80-talet, men verkar inte ha underhållits, vare sig utvändigt eller inne i lägenheterna. De boende är nu oroliga för sin hälsa eftersom inomhusmiljön är så dålig. I höstas bildade de en egen hyresgästförening för att få större tryck i sina klagomål. De gjorde också en enkät som visade att 90 procent av hyresgästerna som svarade var missnöjda med fukt och ventilation.

Några boende hade redan tidigare kontaktat miljöinspektörerna på regionen och berättat om problem med fukt och mögel och att ventilationen fungerar dåligt och bullrar och dammar. En av de boende som fick nog är May Lundqvist som då länge försökt få fastighetsbolaget att göra något.

Men trots att anmälan gjordes redan i oktober 2013 och företaget Din bostad hade på sig till slutet av april förra året att åtgärda det hela, så kom Din bostad med svar först i december. Det var efter att regionens miljö- och hälsoskydd hade hotat att förelägga dem med vite. Bostadsföretaget lovade då att ta itu med problemen under januari och februari i år. Sedan dess har företaget rengjort ventilationen och tittat på möglet i badrummet. Men så mycket mer har inte hänt.

På fastighetsbolaget Din bostad förstår man inte alls kritiken. Ingen där vill heller bli intervjuad, istället skriver de i ett mejl att de åtgärdar de felanmälningar och brister som anmäls. Det gäller bland annat problemet med mögel i badrum. Utöver det har de ingen vidare kommentar.

Regionens miljöinspektörer väntar nu på att fastighetsbolaget verkligen genomför de åtgärder som krävs, för annars kommer de gå vidare den här gången med ett vitesföreläggande med risk för böter.

De boende är dock redan ganska uppgivna och tror inte att bolaget Din bostad har något intresse alls i lägenheterna på Tvinnaregatan i Vibble.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".