Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.

Även SLU testar att fixera suggor i försök

Försöksledaren: Jag jobbar för att ha en svensk grisproduktion kvar
1:32 min

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, ska göra en tvåårig studie där 100 suggor fixeras i tre dagar när de föder.

Vi har tidigare berättat om hur grisnäringen i ett storskaligt och kritiserat försök, som kallas Djuromsorgsprogrammet, testat att fixera suggor när de ska föda för att få fler smågrisar att överleva och för att öka lönsamheten. Nu ska även Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU göra en liknande studie, rapporterar P1-programmet Kaliber som sänder ett reportage om grisnäringen.

- Syftet med projektet är ju att få fram objektiva siffror på smågrisdödligheten i två olika system i samband med grisning, säger Anne-Charlotte Olsson, som är försökledare vid SLU.

I det här här helt nya projektet så vill SLU göra en vetenskaplig studie där suggor fixeras bakom skyddsgrindar. Suggorna kan resa sig men inte vända sig. SLU vill undersöka om färre spädgrisar kläms ihjäl under suggorna. I Sverige dör över en halv miljon smågrisar varje år. Minst 200 suggor ska vara med. Hälften ska fixeras i tre dagar när de föder och försöket är tänkt att pågå i två år.

Anne-Charlotte Olsson förklarar varför hon vill undersöka det här:

- Jag jobbar för att vi ska ha en svensk grisproduktion kvar och vi har en svensk grisproduktion som är betydligt bättre än i andra europeiska länder. Men jag ser ju samtidigt att våra svenska grisbönder har svårt att konkurrera och de har det tufft.

Att fixera suggor strider mot den svenska djurskyddslagen och SLU har därför ansökt om tillstånd att bedriva djurförsök.

En som är kritisk till försöken där man fixerar suggor är Bo Algers, professor i husdjurshygien vid just SLU.

- Vi behöver en djurhållning som står i samklang med biologin hos djuren, det vill säga, vi måste ge utlopp för deras naturliga beteende. Det står dessutom i den svenska djurskyddslagen. Jag tror inte att våra folkvalda är villiga att ta bort paragrafen om naturligt beteende, men det måste man ta bort om man sätter djuren i bur, säger Bo Algers.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".