Åke Svensson. Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio
Åke Svensson. Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio

Oppositionen kräver Åke Svenssons avgång

Simon Härenstam (m): Det är jätteallvarligt
8:10 min

Oppositionspartierna på Gotland kräver att regionstyrelsens socialdemokratiske ordförande Åke Svensson avgår, efter en fastighetsaffär i Visby.

Orsaken är att det vid dagens regionstyrelsemöte framkommit att det kommunala bolaget Gotlands näringslivs- och etableringsservice, där Åke Svensson är ordförande, sålt fastigheten Hantverket 1 till vad oppositionen kallar ett "otroligt underpris".

Kvarteret Hantverket är ett hantverks- och industriområde i norra Visby intill före detta båtfabriken.

Enligt oppositionspartierna var Hantverket 1 "guldägget i  det kommunala näringslivsbolaget fastighetsbestånd, med ett marknadsvärde på drygt 30 miljoner, men sålts för 15 miljoner.

Enligt skrivelsen som undertecknats av Centerns Lars Thomsson, Simon Härenstam Moderaterna och Amy Öberg Folkpartiet, har:

"Ordförandens agerande har satt GNEAB i en helt orimlig situation, där skulderna vida överstiger de tillgångar som finns kvar i bolaget. Det kommer i slutändan drabba Gotlands skattebetalare som tvingas skjuta till pengar för att täcka förlusterna. "

Åke Svensson säger att kritiken är befogad och medger att han skött affären dåligt och att det finns anledning till kritik. Han säger att fler haft ansvar, men som styrelsens ordförande har han det övergripande ansvaret. Han tänker dock inte avgå som oppositionen kräver, utan säger att han har full uppbackning från de övriga majoritetspartierna.

 – Jag har haft för bråttom och inte tagit den tid som man bör ha och sagt stopp och belägg, säger Åke Svensson.

Centerns Lars Thomsson säger att hela situationen är tragisk och att det bara finns förlorare, skattebetalarna, politiken, köparna som hamnar i en knölig sits och Åke Svensson som får det här som sitt eftermäle.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".