Här lappas flest - Polhemslunden Visby. Foto: Sveriges Radio
Coopparkeringen vid Östercentrum - här lappas flest bilister på Gotland. Foto: Sveriges Radio

Rekordmånga fick p-böter 2014

"Inget mål att få in så mycket som möjligt"
1:56 min

Aldrig tidigare har så många parkeringsavgifter utfärdats på Gotland, som förra året. När 2014 summeras så står det klart att det är rekord i felparkeringar på ön. Mest i Visby, men också i tätorterna.

Det var rekordmånga parkeringssyndare som blev "lappade" på Gotland 2014. Det visar sig nu när statistiken över 2014-års parkerinsgavgifter har samlats ihop.

Lennart Klintbom som är trafikplanerare på Region Gotland tycker att det är ett tråkigt utfall, även om det ger intäkter. I grova slängar får Region Gotland behålla runt 4 miljoner, säger han. Behållningen är lägre än den totala intäkten, eftersom staten även tar ut 53 kronor per parkeringsanmärkning som betalas utan påminnelse och 112,50 per parkeringsanmärkning som betalas efter påminnelse.

Beroende på hur illa bilen ställts varierar avgiften. De flesta som missade att ställa P-skivan eller lämnade bilen för länge fick plikta med 400 kronor. De lite värre parkeringssyndarna fick 600 kronor att pröjsa och de som till exempel fulparkerat i handikapp-ruta utan att ha några problem att röra benen - för dem skall det svida lite till - 1000 kronor står det på deras "lapp".

I östercentrum i Visby har Per Göran Bodén just parkerat bilen. Han kom ihåg p-snurran idag - för han fick parkeringsböter förra gången säger han.

Åt föraren Annika sparade jag kanske 400 kronor när jag frågade om hon kommit ihåg P-skivan. Hon tycker att Region Gotland gjort det svårt för sina bilister med de parallella systemen P-skiva och gratistimmar och ömsom avgift.

Men det är få bilister som "lappats" av parkeringsvakter utanför Visby. Av de totalt närmare 10 500 utfärdade felparkeringsavgifterna på Gotland förra året var 80 utfärdade i Hemse, 70 i Slite och 27 i Klintehamn. Enligt trafikplaneraren Lennart Klintbom har Region Gotland tre fasta tjänster som parkeringsvakter. De jobbar heltid året om. Under maj-augusti finns ytterligare två parkeringsvakter anställda. Under sommarens semesterperiod är det sällan färre än fyra parkeringsvakter i tjänst.

De ställen där det utfärdas mest felparkeringsavgifter är på de stora parkeringarna i Visby; vid Polhemslunden, Dovhjorten och Kajsarn. Den vanligaste orsaken till avgiften är att man inte ställt p-skivan, tiden gått ut på p-skivan eller annat relaterat till p-skivan.

Men det är inte alla som "lappas" som faktiskt betalar. Det är cirka 90 procent av de utfärdade parkeringsanmärkningar som är betalda, säger Lennart Klintbom. Resterande cirka 11 % är obetalda.

Det är inget Lennart Klintbom rekommenderar; att man skall strunta i att betala, för summan tickar fortlöpande uppåt. Lennart Klintbom säger att felparkerare så småningom då riskerar att bli fall för kronofogdens indrivare. 124 parkeringsanmärkningar har gällt utländska fordon som inte har betalat. Polisen har efter utredning undanröjt 210 "lappningar" och antalet betalda är 9 044 st. Resterande 1 057 är fortfarande obetalda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".