Peter Lindvall. Foto: Lasse Eskelind/Sveriges Radio
Peter Lindvall. Arkivfoto: Lasse Eskelind/Sveriges Radio

Fastighetsaffär på Gotland kan få obehagliga följder för köparna

Räknas som otillåtet statsstöd
2:24 min

Region Gotlands senaste hårt kritiserade fastighetsaffär kan få besvärliga konsekvenser för köparna, enligt Peter Lindvall, tillförordnad vd i GNEAB, Gotlands näringslivs- och etableringsservice.

Eftersom fastigheten som sålts är värderad till mellan 30 och 35 miljoner, och köparna bara behövde ge drygt 15 miljoner, så räknas det som otillåtet statsstöd.

– För GNEAB betyder det ju en förlust att sälja en fastighet för mindre pengar än den är värd, och för köparna betyder det att vi kan komma att kräva dem på mellanskillnaden, eftersom vi inte får sälja allmän egendom till underpris.

GNEAB har nu tagit hjälp av juridisk expertis för att utreda frågan.

Enligt advokatfirman som granskat affären kan det handla om så kallat otillåtet statsstöd.

Enligt lagen får kommuner inte lämna stöd till enskilda näringsidkare, utan att särskilda skäl finns. Och att sälja en fastighet långt under marknadsvärdet i stället för gå ut på öppna marknaden räknas sannolikt som otillåtet statsstöd, enligt advokaterna som granskat försäljningen av fastigheten Hantverket 1. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".