Lammköttbullar i skolkök. Foto: Katarina Hedström/P4 Gotland Sveriges Radio
1 av 2
Lammköttbullar i skolkök. Foto: Katarina Hedström/P4 Gotland Sveriges Radio
Isabel Enström. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
2 av 2
Isabel Enström (MP) ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Gotland ändrar livsmedelskontroller efter modell från Rättvik

Sköter man sig ska det synas på fakturan
1:54 min

Region Gotland tänker prova en modell från Rättvik där man tar betalt för livsmedelskontroller i efterhand, och inte tar ut en fast avgift oavsett om dte görs kontroller eller inte.

I dag betalar restauranger och andra som hanterar livsmedel på Gotland en fast avgift för ett visst antal kontroller i förskott - men det är inte säkert att kommunen utför några kontroller. I Rättviksmodellen betalar företagen en mindre grundavgift - och får sen en räkning på de kontroller som kommunen faktiskt utfört.

Från myndighetshåll har Rättviksmodellen dock mött motstånd. Livsmedelsverket hävdar bland annat att det blir svårt för kommunerna att planera verksamheten, när avgifterna i huvudsak tas ut i efterhand. Dessutom menar man att sättet att debitera avgifterna på, kan strida mot lagen.

Det gotländska förslaget, som inspirerats av Rättviksmodellen, ska upp till beslut i miljö- och hälsoskyddsnämnden den 10 februari. Men innan det kan klubbas av regionfullmäktige avvaktar man en utredning som ska presenteras i juni.

Efter sommaren kan regionfullmäktige ta ställning till modellen, som då kan införas 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".