Smågrisar i ett skånskt grisstall. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Smågrisar i ett skånskt grisstall. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Vänsterpartistisk riksdagsledamot reagerar på hantering av suggor

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) har lämnat en interpellation till landsbygsministern Sven-Erik Bucht (S) om det så kallade Djuromskyddsprogrammet, som enligt Holm inte borde godkännas.

Djuromsorgsprogrammet är ett storskaligt projektet som syftar till att hitta effektivare uppfödningsmetoder inom svensk grisproduktion, och kritik har kommit från flera håll.

Genom Djuromsorgsprogrammet har uppfödarna kunnat använda metoder som i dagsläget av djurvälfärdshänsyn inte är godkända i Sverige. Projektet har kritiserats både från djurrättsrörelsen och forskare, och nu även av vänsterpartistiska riksdagsledamoten Jens Holm. I en interpellation som överlämnats till statsrådet och landsbygsministern Sven-Erik Bucht (S) skriver han bland annat att vägen fram för svensk livsmedelsproduktion borde vara att sträva efter högre miljö- och djurskyddsambitioner, inte lägre, samt en minskad köttkonsumtion.

En intensivare uppfödning, inburning av suggorna och mindre tid för kultingen hos suggan kan knappast vara vägen framåt för en etiskt anständig grisuppfödning enligt Holm, som anser att Djuromsorgsprogrammet inte borde godkännas.

Nu vill Jens Holm att statsrådet Sven-Erik Bucht ska svara på vad han kommer göra för att stärka - inte försämra - omsorgen av grisar i Sverige. Han vill också veta huruvida statsrådet kommer verka för att uppfödningsmetoder som inte är godkända, såsom de inom Djuromsorgsprogrammet, inte får någon förlängning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".