Åke Svensson och Eva Nypelius. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Åke Svensson och Eva Nypelius. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Eva Nypelius ny ordförande i regionstyrelsen på Gotland

Åke Svenssons avgång innebär något av en gotländsk regeringskris. Att han avgår som regionråd och som ordförande i regionstyrelsen betyder att oppositionen nu får ordförandeposten i regionstyrelsen.

Till dess att fyllnadsval kan göras kliver Eva Nypelius, Centern, upp som ordförande i regionstyrelsen och får gå in, eftersom den 1:e vice Hanna Westerén gått till riksdagen. Nypelius är alltså 2:e vice ordförande.

Eva Nypelius säger till P4 Gotland att "Det var väntat att något skulle ske med tanke på det som har hänt"

Hon betonar att man måste kunna skilja på person och politiska uppdraget och att hon fortfarande har stor respekt för Åke Svensson som person.

Eva Nypelius sitter också i styrelsen för Region Gotlands industrihusbolaget, GNEAB, som krisen handlar om. Hon säger nu, angående att bli ordförande efter Åke Svensson, att det är ett jätteansvar att nu klara ut allt det som har hänt och hitta bra lösningar på det.

Spontant känner hon att Gotland skulle må bra av samregerande för ett tag för att återupprätta förtroende för politiken.

-Vi behöver hitta samförstånd och återupprätta förtroende för politiken i stort och också för Region Gotland, säger Eva Nypelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".