Hantverket 1. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
Fastigheten Hantverket 1 i Visby. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio

Första styrelsemötet för Gneab efter Åke Svenssons avgång

Eva Nypelius: Hur det slutar kan vi inte se
9:08 min

Gotlands Näringslivs- och Etableringsservice, GNEAB, har idag haft sitt första styrelsemöte sedan styrelseordförande Åke Svensson (S) avgick efter kritik mot att bolaget sålt en fastighet för billigt.

Nyheterna om fastighetsaffären, Åke Svenssons avgång och dess efterspel samlat på en sida

Det var fastigheten Hantverket 1 i Visby som såldes långt under marknadsvärdet som fick Åke Svensson på fall. En utomstående advokatbyrå som granskat försäljningen talar om otillåtet statsstöd, eftersom en privat aktör fick köpa en offentlig byggnad till underpris.

På dagens styrelsemöte bestämdes att det ska göras en "oberoende granskning och beslutat att en sådan ska göras av bolagets externrevisor Claes Wallman från PWC inom ramen för hans ordinarie förvaltningsrevision. ---  För att komma vidare i diskussionen med köparna av Hantverket 1 så kommer två oberoende och grundliga marknadsvärderingar att genomföras omgående och de beräknas vara klara under februari månad. -– Vidare så för bolaget en fortsatt och nära diskussion med advokatfirman Foyen för att säkerställa att hanteringen kring frågan om statsstöd och de övriga juridiska spörsmålen sker korrekt."

Centerpartisten Eva Nypelius som är ny tillfällig ordförande för Gneab säger att hon tycker att de har en styrelse som vill ta ansvar och komma fram till konstruktiva lösningar.

Gneabs resultat för 2014 pekar på ett underskott på 2.3 miljoner kronor på grund av minskade hyresintäkter. Regionstyrelsens arbetsutskott vill att regionstyrelse beslutar om en förlusttäckning för Gneab.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".