Eva Nypelius. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Eva Nypelius på dialogmöte om flyktingmottagning på Gotland.Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Planer på asylboende på minst tre orter utanför Visby

Eva Nypelius: En utmaning att ordna bostäder
1:55 min

Gotland ska ta emot 250 asylsökanden per år, det är innebörden i det avtal som Region Gotland väntas teckna med Migrationsverket. Nu har möte hållits för att diskutera hur mottagandet bäst går till.

På ett dialogmöte på Visborg deltog politiker, tjänstemän samt företrädare för föreningslivet, kyrkan och andra organisationer. De diskuterade hur ön på bästa sätt ska ta emot dem som söker asyl.

Regionstyrelsens tillförordnade ordförande Eva Nypelius, hoppas att det första av flera asylboenden ska kunna öppna sent hösten 2015. Den inriktning regionen jobbar efter är att boende skall finnas på minst tre orter utanför Visby.

Gotland tar nu emot ensamkommande flyktingbarn men har inga platser för vuxna som söker asyl. Nästa steg är att ta hand om dem som efter asylprocessen får permanent uppehållstillstånd.

- Vi behöver välkomna människor till Gotland. Vi behöver öka vår befolkning och få fler medarbetare inom olika yrkesgrupper på Gotland, säger Eva Nypelius (C) som också talar om asylmottagandet som en utmaning; till exempel när det gäller att ordna bostäder.

Esso Eriksson från näringslivsorganisationen Tillväxt Gotland var en av närmare hundra deltagare på mötet.

- Det här är ett gyllene tillfälle för näringslivet att verkligen ta stafettpinnen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".