Visby domkyrka. Foto: Katarina Hedström / Sveriges Radio P4 Gotland
Visby domkyrka. Foto: Katarina Hedström / Sveriges Radio P4 Gotland

Tuffa besparingar för Svenska Kyrkan i Visby

Hela kyrkans verksamhet ska ses över
5:02 min

Visby Domkyrkoförsamling står inför tuffa besparingskrav, på sikt handlar det om tre till fem miljoner som måste sparas.

Det är minskade medlemsavgifter och ökade personalkostnader som gör att kassakistan sinar med omkring en miljon om året.

– Det pågår ett nödvändigt förändringsarbete inom Kyrkokansliet, säger kyrkorådets vice ordförande Inger Harlevi.

 Just nu pågår en översyn där hela kyrkans verksamhet ska ses över i Visby. Det finns bland annat förslag på att ta bort en musikertjänst i domkyrkan, vilket också skulle påverka den pedagogiska verksamheten.

Det finns också förslag att lägga ner all verksamhet i Tjelvarkyrkan. Att det blir just Tjelvarkyrkan som drabbas beror på att den lokalen hyrs och är lättast att göra sig av med. Då kan hyran sparas in och personalen flyttas till någon annan kyrka.

För det handlar också om att det överhuvudtaget pågår många små verksamheter spridda på flera kyrkor och det kostar för mycket.

Diskussioner om besparingar skapar såklart oro bland personalen, där vissa inom bland annat Tjelvarkyrkan tror att de nu sägs upp.

Men det stämmer inte, enligt Inger Harlevi som påpekar att om det blir uppsägningar så sker det enligt turordning utifrån anställningsår inom hela domkyrkoförsamlingen. Men själv tror hon att det kan lösas genom pensionsavgångar.

Så vad som händer är fortfarande osäkert. Men om tre veckor, den 25 februari är det kyrkoråd och då ska det tas ett så kallat inriktningsbeslut.

Men det är inte bara besparingar som diskuteras, utan även satsningar på helt nya verksamheter inom kyrkan, som hoppas kunna dra in pengar.

En av nymodigheterna är ju redan på gång, att starta förskola i Terranovakyrkan nu i vår och sedan i Visborgskyrkan till hösten.

I och med det kommer det anställas flera förskolepedagoger. Annat som planeras är dra igång en verksamhet för asylsökande flyktingar, där diakonerna ska engageras. Och så diskuterar Visby domkyrkoförsamling att ge sig in i en helt ny bransch, nämligen att driva hemtjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".