Naturtyp: karsthällmark. Foto:  Ingrid Thomasson/Gotlands länsstyrelse
1 av 3
Naturtyp: karsthällmark. Foto: Ingrid Thomasson/Gotlands länsstyrelse
Naturtyp: basisk berghäll. Foto: Ingrid Thomasson/Gotlands länsstyrelse
2 av 3
Naturtyp: basisk berghäll. Foto: Ingrid Thomasson/Gotlands länsstyrelse
Naturtyp: trädkladd betesmark. Foto: Ingrid Thomasson/Gotlands länsstyrelse
3 av 3
Naturtyp: trädkladd betesmark. Foto: Ingrid Thomasson/Gotlands länsstyrelse

Förslagen till nya Natura 2000-områden huvudbry för domstolen

"Det här är ju vad man nationellt kan kalla ett toppobjekt"
2:01 min

Länsstyrelsens förslag till större Natura 2000-området vid Bäste Träsk blir en fråga i Nordkalks och SMA Minerals förhandlingar i Mark- och miljööverdomstolen i vår.

Bakgrunden är att Länsstyrelsen har fått i uppdrag av Naturvårdsverket att ta fram fler Natura 2000 områden. EU-kommissionen har kritiserat Sverige för brister vad det gäller Natura 2000-områden och Naturvårdsverket har kommit fram till att vissa naturtyper skyddas i för liten utsträckning i Sverige. Det handlar om kartshällmarker, basiska berghällar och rikkärr, trädklädda betesmarker.
I området vid Bäste Träsk finns alla de här fyra naturtyperna och därför föreslår Länsstyrelsen att hela området blir Natura 2000-område.

- Det är ju höga värden. Det här är ju vad man nationellt kan kalla ett toppobjekt, säger Anna-Lena Fritz är chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen. 

Utanför gränsen för dagens Natura 2000-områden planerar Nordkalk sitt nya stenbrott och SMA Mineral en utvidgning av den befintliga täkten.

Till de rättsprocesser som pågår för de båda bolagen i Mark- och miljööverdomstolen har Länsstyrelsen också skrivit att hela området nu är föreslaget att bli Natura 2000-område.
På Mark- och miljööverdomstolen säger man att det kommer ingå i domstolens bedömning att titta på det.

Anna-Lena Fritz säger att det här inte är ett försök att stoppa stenbrytningen i området, utan att det är ett uppdrag de ska genomföra.

- Själva processen är på vetenskaplig grund. Vi ska peka ut de områdena som är de bästa representanterna av de här naturtyperna, där det råder brist i Natura 2000-nätverket. Då kan man inte undgå det här området. När det gäller karsthällmarker är det här den exceptionellt bästa representanten på den naturtypen på hela Gotland.

Alla markägare får lämna sina synpunkter och idag ska Nordkalk träffa Länsstyrelsen.
Senast den 27 mars ska Länsstyrelsen skicka in förslaget till Naturvårdsverket. Det är också den sista dagen i domstolsförhandlingen om SMA Mineral och det är också dryga två veckor före förhandlingen om Nordkalk.

Kan det komma att påverka rättsprocessen?
- Det vet inte jag och jag vill inte spekulera i det heller, säger Anna-Lena Fritz, chef på Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".