Hantverket 1. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
Fastigheten Hantverket 1 i Visby. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio

Gneabs förre vd: Fastigheten ett loppisfynd

Mats Andersson vill sprida ansvarsfrågan
5:26 min

Fler än Åke Svensson borde fundera över sitt ansvar i fastighetsaffären, tycker Mats Andersson, som fram till 2010 var vd för det kommunala bolaget Gneab, då Gotlands Industrihus.

"Ett loppisfynd" kallar Mats Andersson vad bolaget Videung som köpte fastigheten fick för sina 15 miljoner kronor. Dessutom fanns det lån på 26 miljoner kronor, något som köparen måste ha känt till, säger Mats Andersson.

- Självklart har de gjort det. Det gör ju alla som är läskunniga. Som köpare läser man alla årsredovisningar.

Styrelseordföranden för Videung AB, Tony Johansson, vill inte kommentera om bolaget kände till att den fastighet de nyligen köpte hade lån på närmare det dubbla jämfört med köpesumman på 15 miljoner.

- Inga kommentarer över huvudtaget.

Men Mats Andersson, som alltså själv tidigare var den som skötte försäljningar av fastigheter i det kommunala bolaget Gneab, som då hette Gotlands Industrihus AB, är övertygad om att man som köpare inte kunnat undgå att känna till att fastigheten var belånad med 26 miljoner kronor. Under sin tid som vd för det kommunala bolaget var Mats Andersson också själv med och tog lånen som nu finns kvar på de två fastigheterna Hantverket 1, och Nimbus gamla båtfabrik Telefonen 5. Han tycker att det inte bara är Åke Svensson som nu borde fundera över sina roller i den omstridda affären.

- Både regionen, köparna och mäklaren borde på något sätt ha reagerat. Det förvånar mig att man försöker fullfölja köpet. Jag tror inte det kommer att lyckas. Köparna borde hjälpa till att backa alltihop.

Peter Lindvall, som nu är tf vd för Gneab säger till Radio Gotland att det inte kommer ske några förhandlingar med köparna av den omstridda fastigheten om att eventuellt häva köpet, förrän man fått in två oberoende fatighetsvärderingar. De kommer tidigast att vara klara om någon vecka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".