Peter Lindvall. foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 2
Peter Lindvall. foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Donnerska huset i Visby. Atkivfoto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio
2 av 2
Donnerska huset i Visby där bolagen sitter. Atkivfoto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Behov av kunniga personer i styrelserna för Region Gotlands bolag

Peter Lindvall "kompetens måste prioriteras"
1:59 min

Peter Lindvall som är vd för regionens bolag GNEAB, Inspiration Gotland och Wisby Strand tycker att man inte kan välja personer till bolagsstyrelser utifrån vilket parti de hör till.

– Det finns utrymme för ganska mycket förbättring i de här tre bolagen, och efter den här senaste månaden så står det klart för alla att det måste ske, säger Peter Lindvall om bolagen han är vd för.

Fungerar det att ha ledande politiker i de här styrelserna, eller borde det vara andra personer som sitter i styrelsena?

– Min personliga uppfattning är att bolagsstyrelser ska bemannas med kompetens och inte med vilket politiskt parti man tillhör. Det är kompetens som ska styra vilken besättning en bolagsstyrelse ska ha, för i bolagsstyrelsen har man bara ett intresse och det är bolagets, säger Peter Lindvall.

Han är ny vd för Inspiration Gotland, Gotlands Näringslivs- och Etableringsservice AB (GNEAB) och Wisby Strand Congress & Event Gotland AB och jobbar just nu med att städa upp efter fastighetsaffären som fällde socialdemokraten Åke Svensson.

Samtidigt som du säger att du jobbar på uppdrag av styrelsen, så tycker du att andra personer borde sitta i den styrelsen?

– Exakt vilka som sitter i styrelsen är en ägarfråga, säger Peter Lindvall.

Men har regionens ledande politiker tid att lägga ned så mycket arbete som behövs i bolagen?

– Det kan inte jag svara på. Men det finns nog anledning för flera att ställa sig den frågan, säger Peter Lindvall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".