Havsörn. Foto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio
Havsörn. Foto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio

Grannar överklagar klartecken för vindkraft i Hangvar

Grannar och naturvårdsorganisationer är emot att företaget Forsvidar fått tillstånd att sätta upp fem vindkraftverk i Hangvar. Örnar är ett motargument.

Det är Miljöprövningsdelegationen i Stockholm som gett sitt tillstånd till verken. Det beslutet överklagas nu till Mark- och miljödomstolen.

Grannarna vill att inga verk ska få sättas upp, eftersom de sätts upp i ett stort sammanhängande område med tystnaden som främsta kvalitet och platsen har stort bevarandevärde, skriver de i sin överklagan till Mark- och miljödomstolen.

Även Naturvårdsverket vill att ansökan ska avslås i sin helhet, liksom Gotlands Ornitologiska Förening. Den ornitologiska föreningen oroas över att verken hamnar i områden där örnar häckar och och har sina jaktmarker och flygstråk.

Däremot kan Gotlands Botaniska Förening se att tre verk får sättas upp.

Botanikerna vill att de övriga två som är placerade på mark som sluttar ner mot ett Natura 2000 område inte ska sättas upp. De båda verken anses komma för nära områden där den sällsynta växten Öselskallra finns. Visserligen har företaget beslutat att flytta en väg, men Botaniska föreningen är ändå orolig för att växten kommer att påverkas.

Det blir nu Mark- och miljödomstolen som får säga sitt om verken ska sättas upp eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".