Jonas Laveryd och Mikael Gardelin. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Jonas Laveryd, Sjöräddningssällskapet och Mikael Gardelin, Kustbevakningen. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Livräddande samarbete på Gotland

"Vi har ju kunskap och utrustning och är redo"
4:05 min

Från den här veckan har polisen på Gotland större möjlighet att rädda liv. Chefläkare Lars Engerström på SOS alarm hoppas även att Kustbevakning och Sjöräddningssällskapet hoppar på samarbetet. 

Ett åttiotal poliser på Gotland har gått en speciell utbildning i hjärt- och lungräddning och polisen har även fått hjärtstartare till sin bilar. Det gör att de kan ge livräddande insatser vid olyckor när de är först på plats, innan ambulanspersonal tar vid.

Traditionellt har ju polisen mer ansvarat för säkerhet så att vårdpersonal och räddningspersonal kunnat arbeta ostört, men nu kan polisen även gå in med sjukvårdshjälp. 

Det här samarbetet kallas för SALSA, Saving Lives In The Stockholm Area. Det startade i Stockholm, därav namnet, men nu har alltså även Gotland beslutat sig för att satsa på det här.

Det går ut på att även polis och räddningstjänst larmas när någon ringer efter ambulans, för att den som kommer först ska kunna börja rädda livet på den som är sjuk elelr skadad.

Nästa steg är att också sjöräddningssällskapet och kustbevakningen ingår i det nya samarbetet när SOS larmar ut till en olycksplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".