Riina Noodapera

Gotländskt vete kan få prestigefull beteckning

"De innehåller så mycket Gotland"
1:50 min

Italiensk parmaskinka, grekisk fetaost eller fransk champagne - om några år kan sex uråldriga, gotländska vetesorter spela i samma division.

Under samlingsnamnet Gotlandsvajte är planen att sex gotländska urvetesorter ska skyddas med EU:s ursprungsbeteckning. Inom någon månad kommer en ansökan att lämnas till Livsmedelsverket.

I Sverige är det i dag bara Kalix löjrom och Upplandskubben som försetts med denna beteckning. Bakom ansökan står föreningen Gutekorn, där hushållningssällskapets Riina Noodapera sitter i styrelsen.

– Det är en värdehöjare, säger hon och syftar på möjligheten att skapa intresse kring produkterna och exempelvis arrangera fältvandringar och matfestivaler där vetet står i centrum.

De sex vetesorter som ska ingå i ursprungsmärkningen är enkorn, svart och vit emmer, vår- och höstspelt samt borstvete - urgamla gotländska sorter som konkurrerats ut av moderna förädlade varianter, och länge ansågs utdöda. Men på 1960-talet hittades de, på en gård i Ardre, och sorterna har sen dess förvaltats av SLU och Hushållningssällskapet. Numera odlas de av knappa tiotalet lantbrukare på ön.

– Det är oförädlade, ursprungliga, och innehåller så mycket Gotland, jordmån, mineraler, soltimmar och smak. Det som är betecknande för Gotland, säger Riina Noodapera.

Ansökan om ursprungsbeteckning ska behandlas av ett flertal instanser och i slutändan godkännas av EU-kommissionen, en process som beräknas ta flera år. I våras lämnades även en ansökan om ursprungsmärkning av gotländska gutefår in till Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".