Hantverket 1. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
Fastigheten Hantverket 1 i Visby. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio

Mäklaren som skrev kontrakt vid kritiserad affär granskas

"Finns anledning att lägga upp ett tillsynsärende"
2:49 min

Efter den kritiserade fastighetsaffären i Visby uppmärksammats i media ska Fastighetsmäklarinspektionen tar reda på om mäklaren som hanterade affären gjorde nåt fel.

Det handar om industrifastigheten Hantverket 1 vid Bingebygatan i norra Visby som såldes till underpris direkt till ett par av hyresgästerna utan att bjudas ut på den öppna marknaden. Det skedde trots att regionfullmäktige beslutat att den skulle säljas till marknadspris för att rädda ekonomin i bolaget Gotlands Näringslivs- och Etableringsservice, Gneab.

– Det vi utreder är ju om mäklaren har uppfyllt sina skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen när han utfört det här skrivuppdraget, säger Eva Westberg, chef för Fastighetsmäklarinspektionen.

Det var en mäklare på företaget ERA som hade ansvar för att skriva kontrakt, ett så kallat skrivuppdrag, och för det uppdraget fick mäkaren 150 000 kronor, en procent av försäljningssumman 15 miljoner. Samtidigt som bolaget belånat fastigheten till 26 miljoner.

Oftast granskar myndigheten mäklare efter anmälningar, även om de kan ta egna initiativ som i det här fallet.

– När det blir en sån här massmedial uppmärksamhet så tycker vi att det är viktigt att vi ändå gör en utredning, och mäklaren får möjlighet att yttra sig i frågan, säger Eva Westberg.

Enligt lagen så är det är den enskilde mäklaren som är personligen ansvarig för sina uppdrag, inte mäklarfirman.

Om mäklaren inte gjort fel kommer ärendet att avskrivas. Men om det visar sig att han brutit mot fastighetsmäklarlagen kan han få en erinran, sen kan han få en varning och det allvarligaste är att de dra in hans rätt att arbeta som mäklare.

– Men det är väldigt ovanligt, och det är inte aktuellt i ett sånt här fall, säger Eva Westberg.

Fastighetsmäklarinspektionens tillsynsärenden brukar ta 6 månader i genomsnitt, men om det visar sig att mäklaren inte gjort något fel brukar det gå snabbare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".