Vårdcentralen Visborg. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Stefaan De Maecker. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
2 av 2
Stefaan De Maecker. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Vårdcentralen Visborg blir kvar

De Maecker. Konsekvenserna för stora annars
0:59 min

Vårdcentralen Visborg i södra Visby blir kvar, efter att politikerna i Region Gotlands hälso- och sjukvårdsnämnd backat från beslutet att ta bort taket för hur många patienter som ska vara listade vid vårdcentralen.

Beslutet att ta bort listningstaket ledde till att de tre läkarna på Visborg sa upp sig, och inför hotet att primärvården skulle behöva ta hand om  9 000 patienter till, ändrade sjukvårdspolitikerna beslutet.

Miljöpartiets Stefaan De Maecker, som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, tycker fortfarande att det ursprungliga beslutet i grunden var rätt. Men konsekvenserna för primärvården hade blivit för stora om de tre läkarna hade slutat.

Philip Franklin som är en av de tre läkarna på Visborg, tycker att det är glädjande att man kommit fram till en lösning som ser ut att kunna fungera. Vårdcentralen kommer att ta emot något fler patienter än tidigare, men han tycker att arbetssituationen nu kan hållas inom rimliga gränser.

– Nu finns ingen anledning att säga upp oss längre, utan vi fortsätter som tidigare, säger Philip Franklin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".