Rolf Öström, kriminalinspektör vid ekobrottsmyndighen. Foto: Catarina Gustafsson/SR.
Rolf Öström. Foto: Catarina Gustafsson/Sveriges Radio.

Moderaten Rolf Öström lämnar Gneabs styrelse

Hrdlicka: Det här är en jättekomplicerad affär
4:00 min

Moderaterna Rolf Öström och Lena Celion har begärt att få lämna sina uppdrag i Gotlands Näringslivs- och Etableringsservice AB (Gneab) och Wisby Strand Congress & Event Gotland AB.

Nyheterna om fastighetsaffären, Åke Svenssons avgång och dess efterspel samlat på en sida

Rolf Öström är vald som ordinarie ledamot i styrelsen och Lena Celion har varit suppleant och sitter fram till bolagsstämman, då hon ska ersättas av partikamraten Jacob Dygéus, som valdes till suppleant vid regionfullmäktiges sammanträde i december 2014.

Rolf Öström vill inte ställa upp i en radiointervju, men i ett pressmeddelande skriver han:

- Vi anser att vi från att detta beslut tagits om att granskning skall ske och fram till att granskningen avslutats, riskerar att inte uppfylla kravet från ägare och allmänhet om att vi är opartiska, om vi fortsättningsvis kan kunna anses ha lojaliteter i synnerhet till bolaget GNEAB, säger Rolf Öström och Lena Celion.

-  Jag vill verkligen stå på sidan om, vara helt fläckfri, säger Rolf Öström.

Borde hela styrelsen bytas ut?

- Jag vill inte säga vad de andra ska göra. Jag personligen tycker att det är mest seriöst att ställa sin plats till förfogande så att andra får granska oss, säger Öström.

Angående fullmakten som du skrev på, vad säger du om det idag?

-Det var inget konstigt med fullmakten. Jag skulle gjort likadant i dag med den kunskapen jag hade då. Jag visste inte att priset var fel och beloppet stod inte på fullmakten. Jag visste att vi i december 2013 hade fattat beslut om att fastigheten skulle säljas och att det skulle fullföljas. Fullmakten handlade om att affären som var bestämt skulle fullföljas.

Varför reagerade du inte på att ni inte haft styrelsemöte om försäljningen?

- Vi hade möte i december 2013, försäljningen var bestämd och därför tänkte jag inte mer på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".