Visby lasarett

Fler hyrsjuksköterskor dyrt för Gotland

"Det är brist även på hyrsjuksköterskor"
2:10 min

Kostnaderna för hyrsjuksköterskor på Visby lasarett stiger kraftigt jämfört med samma period i fjol.

På flera vårdavdelningar var så många som var tionde sjuksköterska inhyrd från ett bemanningsföretag under januari månad. Totalt inom slutenvården på Visby lasarett var sex procent av sjuksköterskorna inhyrda. Det kan jämföras med samma period förra året då lasarettet inte hade en enda hyrsjuksköterska.

En hyrsjuksköterska kostar ungefär dubbelt så mycket som en anställd. Om man räknar lågt - för region Gotland tillkommer även kostnader för bostad, som regionen står för när man hyr in sjuksköterskor från fastlandet.

Förra året kostade hyrsjuksköterskorna Visby lasarett 1,4 miljoner kronor; kostnader som i allt väsentligt kom under hösten. Som det ser ut nu kommer kostnaderna att stiga rejält i år; bara i januari har hyrsjuksköterskorna kostat runt 600 000 kronor, enligt preliminära beräkningar från regionen.

Som en direkt följd av sjuksköterskebristen stängde lasarettet nyligen sju vårdplatser. De ska öppnas igen, det lovar Lotta Loréhn är resursområdeschef på lasarettet. Men hon kan i nuläget inte säga när.

– Som det är nu har inte heller bemanningsföretagen kunnat leverera hyrsjuksköterskor, säger hon.

Inför sommaren, när ordinarie personal ska ha semester, ser läget ut ungefär som förra året vid den här tiden.

– Det blir en utmaning, absolut, säger Lotta Loréhn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".