Akram Ilja fil dr Palestina
Akram Ilja fil dr Palestina Foto Ulrika Uusitalo Fernholm

Palestinsk gästforskare studerar världsarven Visby och Betlehem

Det handlar om att bevara en historia som tillhör hela mänskligheten
6:52 min

Har världsarvsstäderna Betlehem och Visby något gemensamt? Det har gästforskaren och filosofie doktor Akram Ilja från universitetet i Palestina undersökt.

Akram Ilja nämner murarna som en gemensam nämnare. Visby har sin numera fredliga mur, medan Betlehem har en ockupationsmur. Det Akram Ilja nu undersöker är hur man kan få städerna att leva upp, samtidigt som det historiska bevaras. Världarvsstaden Betlehem med den heliga födelsekyrkan, som dyrkas både av kristna och muslimer, har dessutom helt andra problem att kämpa mot som har att göra med ockupationen av Västbanken och konflikten mellan Israel och Palestina. År 2002 blev Födelsekyrkan bombad av de israeliska säkerhetsstyrkorna som ville komma åt personer som befann sig i kyrkan.

Men Akram Ilja betonar att det inte bara handlar om att bevara ett palestinskt världsarv, utan en historia som tillhör hela mänskligheten. Han menar att Betlehems flera tusen år långa historia också kan visa exempel på tolerans och hur människor tidigare har klarat av att leva sida vid sida i fred.

Att arbeta i Palestina med att försöka bevara de historiska byggnaderna i Betlehem och på andra kulturhistoriska platser i ett så konfliktdrabbat område är inte heller lätt, berättar Akram Ilja. Det är ofta ett farligt uppdrag, där man själv riskerar att bli arresterad och torterad eftersom forskarna befinner sig på mark som är ockuperad av Israel.

Att bli arresterad av israeliska soldater är också något som Akram själv har råkat ut för som en del i sitt arbete. Men det är inte något som skrämmer honom att sluta. För bevarandet av kulturarv och byggnader är en fråga om demokrati, förklarar han.

Trots att han kan vara rädd så känner han att han har ett hopp och det gör att han har en drivkraft att kämpa för mänskligheten. Själv har han hemska minnen från Gaza och även hans familj och barn har sviter av att leva i ett krigshärjat område. För i Gaza var de instängda och levde under hot och barn dog för att de inte fick läkarvård eller ens tillgång till dricksvatten.

Akram Ilja berättar att hans barn fortfarande har svåra minnen efter upplevelserna i Gaza. När barnen hör flygplan gömmer de sig under ett bord eller på toaletten. Men för honom är det här något som gör att han vill kämpa vidare. Han vill också att hans studier och forskning på Gotland och Sverige ska förstärka relationen mellan länderna för att arbeta mot diskriminering i Palestina och mellanöstern.

När det gäller de två världsarvsstäderna Betlehem och Visby, som Akram Ilja från Palestina har jämfört, så finns det inte bara stora skillnader utan också gemensamma frågor. Och det handlar om att ett världsarv inte får bli som ett tyst museum där folk kommer bara för att se byggnader.

Så nu håller Akram Ilja på att samla in goda idéer från gotlänningarna själva om vad de vill att Visby ska bli, bland annat genom olika föreläsningar och möten. En idé är att locka hit fler att bosätta sig och skapa en kreativ och ekologisk kultur.

Akram Ilja vill nu att världsarvsstaden Betlehem ska kunna samarbeta med Visby. För även om den ena staden har rötter i romartiden och den andra i medeltiden så har man samma problem med att städerna avfolkas och att det blir bara de rika som har råd att bo kvar, så kallad gentrifiering.

Och när det gäller världsarvsstaden Betlehem så tror Akram också att staden kommer överleva alla konflikter eftersom staden har överlevt hittills genom historien. Han tror att staden kommer överleva eftersom staden finns i hjärtat hos alla människor som försvarar mänskliga rättigheter och rättvisa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".