Polis. Foto: Katarina Hedström, SR/Gotland
Foto: Katarina Hedström, SR/Gotland

Fyra gotländska poliser klarade inte skjutprov i tid

Fyra gotländska poliser klarade inte skjutprov i tid
1:31 min

Det finns 101 poliser i Sverige som bär vapen trots att de inte avlagt ett godkänt skjutprov på 18 månader - och därmed borde ha avväpnats enligt föreskrifterna. På Gotland finns fyra av de poliserna.

Det visar polisens siffror som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. Ett (1) tjänstevapen har återtagits från en polis som inte avlagt godkänt skjutprov inom rätt tid. Polismyndigheten Gotlands kommentar till siffrorna är att det varit tjänstledighet och att skjutprov avläggs inom kort.

Den vapenansvarige på Polistekniksektionen, Magnus Löwstedt, säger till nyhetsbyrån Sirén att det är anmärkningsvärt att det finns personer som får behålla vapnet trots att de inte klarat provet inom 18 månader.

I den rapport där Polisen sammanställt skjutkompetensen runt om i landet föreslås att tidsramen skall krympa för att genomföra skjutprov. Avväpning skall i så fall ske efter 12 månader, om inte godkänt resultat nåtts.

På Gotland har 97 poliser klarat sitt skjutprov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".