: 500 kultingar i veckan föds på Frendeupsgården på Själland. När de väger 30 kg exporteras de till tex Polen och Tyskland men marknaden för smågrisar har hårdnat sedan den ryska bojkotten.
Fixerad sugga med kultingar. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio

Riksdagsdebatt om försöket med att fixera suggor

"Inte god djurvälfärd om så många spädgrisar dör."
1:41 min

Det kontroversiella försöket, som kallas Djuromsorgsprogrammet och drivs av branschorganisationen Svenska Pig väckte debatt i riksdagen under fredagen.

I Djuromsorgsprogrammet testar branschorganisationen Svenska Pig att fixera suggor, att kultingar får dia kortare tid och att ha fler slaktgrisar per box.

Vänsterpartisten Jens Holm reagerade på Sveriges Radios granskning av djuromsorgsprogrammet för två veckor sen och krävde en debatt i riksdagen med landsbygdsminister och socialdemokraten Sven-Erik Bucht.

- Vill vi gå mot en, vad det gäller djuruppfödning, en ytterligare intensifiering, ännu mer fabriksliknande förhållanden, ännu mer förhållanden som är så långt ifrån ett naturligt beteende man kan komma. Eller vill vi ha en djuruppfödning som faktiskt respekterar det som faktiskt står i svensk djurskyddslag, nämligen paragraf fyra - möjligheten till ett naturligt beteende, sa Jens Holm. 

Bucht sa i debatten att Sverige ska stärka den starka djurvälfärd vi har, men att vi inte kan blunda för att Sverige har den högsta spädgrisdödligheten i Europa. Ett syfte med djuromsorgsprogrammet är att se om fixering av suggor är ett sätt att färre spädgrisar dör de första dagarna i livet.

- För mig är inte det god djurvälfärd om så mycket spädgrisar inte överlever den tiden. Det är klart att det här måste man ta tag i, sa Sven-Erik Bucht (S).

Webb-tv: Riksdagens interpellationsdebatt om djuromsorgsprogrammet för grisar.

Försöken i Djuromsorgsprogrammet är på flera punkter emot Svensk djurskyddslag.

Bucht sa i debatten att han kan tänka sig att ändra på djurskyddslagen:

- Det är säkerligen så att lagstiftningen antogs 1988-89 och mycket har hänt under de åren, sä visst finns det all anledning att se över det här och förändra saker.

Vänsterpartisten Jens Holm, tycker inte att fixering av suggor är en lösning för att färre spädgrisar ska dö de första levnadsdagarna.

- Lösningen kan ju inte vara att vi håller fast suggan i 24 dagar per år, som det här försöket syftar till, så att hon inte ens kan vända sig om, sa Jens Holm (V).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".