Josefin Sundin som forskar om försurning i havet. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Östersjöns fiskar hoppas vara tåliga mot försurning

Fiskarna är redan stressade, men också härdigare
5:29 min

Kan fiskarna i Östersjön få beteendeförändringar och bli förvirrade av att havet blir försurat? Det är något som studeras i ett nytt forskningsprojekt i vår vid forskningsstationen Ar på Gotland.

Det är Josefin Sundin vid Uppsala universitet som håller i forskningen om havsförsurning där de undersöker hur fiskar utanför Västkusten och i Östersjön påverkas då vattnet blir surare på grund av ökade koldioxidutsläpp. 

- Här i Östersjön ska vi samla in fiskägg av gädda, aborre och flundra. Sedan har vi dem i vatten där vi tillsätter koldioxid i den mängd som man antar att det kommer vara i vattnet år 2100, alltså om 100 år. Sedan ska fiskynglen studeras.

Liknande forskning har gjorts i tropiska hav med korallrevsfiskar och där visade det sig att fiskarna blev överaktiva när havet blev surare och att deras luktsinne förändrades, samtidigt som de blev orädda för rovfiskar och till och med simmade mot dem istället för att fly. Deras hjärna påverkades alltså av försurningen.

Men det nya nu är att forskningen bedrivs i de nordiska haven som har helt andra miljöer jämfört med de tropiska haven. Här är skillnaderna över olika årstider större, både när det gäller temperatur och PH-nivåer eftersom salthalten är lägre. Många fiskar har det också redan tufft i det bräckta vattnet eftersom de egentligen är sötvattensfiskar eller saltvattensfiskar som måste anpassa sig till en salthalt mittemellan. Det här gör att fiskarna redan är stressade. Men det behöver inte vara negativt, säger Josefin Sundin. Det kan istället göra att fiskarna är mer vana vid en föränderlig miljö och därför är mer härdiga.

De studier av reproduktion som gjordes i våras på Västkusten av Storspigg ger också ett visst hopp eftersom de visar att fiskarna där faktiskt verkar vara tåligare mot försurning är de fiskar som studerats i de tropiska vattnen. Så nu hoppas Josefin Sundin att även Östersjöfisken ska visa sig ha större motståndskraft mot försurningen i havet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".