Jan Larsson vid Burgsviken. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
Jan Larsson vid Burgsviken. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Jan Larsson nominerad att få pris från Östersjöfonden

Jan Larsson på Gotland är en av tre personer som kan få Östersjöfondens pris 2015. Två professorer i Finland är hans medtävlare om att ro hem priset.

Jan Larsson är nominerad för sitt engagemang i "Rädda Burgsviken". Han lyfts fram som en eldsjäl som lyckats föra samman en mängd olika aktörer för att förbättra havsmiljön i Burgsviken. Eller "ta sig an den miljökollaps som skett i Burgsviken", som det står Östersjöfondens beskrivning av hans insats för Forum Östersjön.

Totalt hade 29 personer  nominerats till årets pris, tre av dem har valts ut inför slutomgången och beslutet om vem som får priset tas av styrelsen för Östersjöfonden i vår.

Prissumman är 20 000 euro och delas ut den åttonde maj. De andra två som är nominerade heter Kai Myhrberg och Erik Bonsdorff, båda är professorer och hör hemma i Finland.

Östersjöfonden finns på Åland och har delat ut detta pris sedan 1990.

På Östersjöfondens hemsida presenteras syftet med Östersjöfonden; Stiftelsens ändamål är att främja och stöda vetenskaplig forskning samt annan verksamhet som rör skyddet av Östersjöns miljö. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".