Christer Stoltz. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Christer Stoltz. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Gotland ska arbeta mot våldsbejakande extremism

"Det är svårt att skydda sig"
2:09 min

Region Gotland har anmält sig för att delta i arbetet mot våldsbejakande extremism, som leds av den nationella samordnaren Mona Sahlin.

I somras utsåg den förra regeringen Mona Sahlin till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Uppdraget är framför allt att  arbeta förebyggande - och där har kommunerna en viktig roll att fylla. Men många kommuner är dåligt förberedda och tar inte problemet på allvar, sa Mona Sahlin i gårdagens P1 Morgon.

– Vi har anmält oss till Mona Sahlins regeringsuppdrag, berättar Christer Stoltz, beredskapsschef på Region Gotland.

Mona Sahlin vill att kommunerna tar fram handlingsplaner, för hur man ska arbeta mot våldsbejakande extremeism, men så långt har man inte kommit på Gotland.

– Vi arbetar inte med det för stunden, däremot startade Mona Sahlins arbete i slutet av förra året och där förväntar vi oss att titta på det här, säger Christer Stoltz.

Frågan om våldsbejakande extremism har aktualiserats av den senaste tidens terrorhandlingar i Paris och Köpenhamn. Såvitt Christer Stoltz vet finns det i dagsläget ingen särskild hotbild mot Gotland. Han tillägger dock:

– Att säga att det inte skulle finnas är väl helt fel, med tanke på det som har inträffat.

Johan Hellström
johan.hellstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".