KBV 002 Triton. Foto: Kustbevakningen
KBV 002 Triton från Slite bryter is. Foto: Kustbevakningen

Tritons besättning positiv till nya isbrytaruppdrag

Kustbevakningens fartyg Triton används just nu som hjälp-isbrytare. Hon har assisterat fartyg vid fem tillfällen längst norrut i Bottenviken i istjocklekar runt 30-50 cm och sammanpressad is och isvallar.

Befälhavare Örjan Eriksson säger att det har gått väldigt bra och att det är intressant att få vara med om ett sådant här försök och utprovning. Hela besättningen är positiv till den nya arbetsuppgiften.

På torsdag lägger Triton till i Luleå för besättningsbyte, därefter återstår två veckor med isbryteri.

Enligt planerna kommer Triton att vara tillbaka i sin hemmahamn Slite på Gotland den 12 mars. Därefter sker utvärdering av uppdraget, bland annat utreds vilka tekniska förbättringar och eventuella personalförstärkningar som kan behöva göras för att fartyget bättre rustat för att utföra uppgiften som hjälpisbrytare i framtiden.

Provverksamheten som isbrytare är en del av regeringsuppdraget till Försvarsmakten, Kustbevakningen och Sjöfartsverket att effektivare utnyttja statens maritima resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".