Ingela Korsell och Åsa Larsson. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Deckarförfattarna Ingela Korsell och Åsa Larsson. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Mordvandring, deckargåtor och författarmingel under nya deckarveckan

Deckarförfattaren Åsa Larsson: Deckarveckan blir jättestor och kommer att växa
7:31 min

När den första svenska deckarfestivalen Crimetime Gotland har premiär den 13 augusti kommer ett fyrtiotal världskända författare, både svenska och internationella, att komma till ön.

De brittiska deckarförfattanra Belinda Bauer och Denise Mina är klara för Crime Time Gotland, som den nya deckarfestivalen kallas.

Bland övriga författare finns Anne Holt, Jens Lapidus, Jussi Adler-Olsen, Håkan Nesser, Viveca Sten och Martin Widmark.

Crime Time Gotland äger rum den 13-16 augusti.

Det blir möjligt att träffa sin favoritförfattare, åka på mordvandringar, lösa deckargåtor, mingla med romanpersonerna och även gå i skrivarskola med deckarförfattarna själva.

Bland dem som kommer att stå på den så kallade familjescenen är norrländska deckarförfattaren Åsa Larsson som numera också skriver spännande barnböcker tillsammans med författaren, läraren och forskaren Ingela Korsell.

Åsa Larsson tror att den nya deckarveckan kommer att berika Gotland.

-Jag vill ju som deckarförfattare från Sverige säga: ÄÄÄÄÄÄntligen. När jag varit utomlands och promotat mina böcker i Europa så är de alltid så förvånade, utländsk press, över att "det stora deckarlandet Sverige" bara har ett deckarpris och inte haft någon deckarfestival. I resten av Europa har man massor av deckarfestivaler och deckarmässor, säger Åsa Larsson.

-Jag tycker att det är otroligt fantastiskt att det äntligen blir en riktigt stor internationell festival, för det blir det. Nu är ju flera utländska stora namn säkrade till i sommar. Jag kan verkligen se hur det här bara kommer att växa och bli jätte-jätte stort och uppmärksammat, säger Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".