Psykiatriska kliniken i Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Psykiatriska kliniken i Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Region Gotland slutar läcka känsliga uppgifter till banken

"Myndigheter ska inte läcka"
1:40 min

Har du betalat med kort vid ditt besök vid psykiatrimottagningen? Då har uppgiften om ditt besök funnits hos banken också. Gotland kommer nu som sista landsting i landet att ändra betalrutinerna. 

Att lämna ut känsliga uppgifter till en betalkortsleverantör strider mot personuppgiftslagen - det har datainspektionen påpekat i ett tidigare parallellfall. 

– Just när det gäller psykiatrimottagningen har vi valt att efter påpekanden byta namnet där. Den kommer att få en mer anonym benämning, säger Mats Englund som är ekonom på hälso- och sjukvårsdförvaltningen.

När organisationen Centrum för rättvisa tidigare granskade landets regioner och landsting var det nio som lämnade ut uppgifter om vilken vårdavdelning som patienten besökt. Sen dess har åtta av dem ändrat sina rutiner - alla utom Region Gotland, som fortsatt att informera banken om att patienten besökt psykiatrimottagningen.

Alexandra Gillström är jurist på Centrum för rättvisa, en ideell organisation som arbetar för att stärka individens fri- och rättigheter. Hon är kritisk till region Gotlands agerande.

– Myndigheter ska inte läcka vilken avdelning eller mottagning som patienterna har besökt, säger Alexandra Gillström.

Nu driver Centrum för rättvisa en skadeståndsprocess mot ett annat landsting, där en person oroar sig för att informationen om besöken på psykiatrimottagningen kan påverka banken vid exempelvis förhandlingar om lån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".