Gråboskolan och biblioteket vinner förnyelsepris. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/Sveriges Radio
Gråboskolan och biblioteket vinner förnyelsepris. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/Sveriges Radio

Gråboskolans projekt att få barn att läsa prisas

"Varje bok ska vara en utmaning"
1:36 min

Gråbobiblioteket och Gråboskolan har fått Region Gotlands Förnyelsepris på 50 000 kronor för  "Läsmedaljen" som ska lyfta barnens läslust i årskurs tre.

Barnen får en "läsmedalj" när de läst fem böcker och läser sen fem böcker till för att få nästa medalj.

– Varje bok ska vara en utmaning, i förhållande den förra och det är inte frågan om mängdläsning, säger Carina Norderäng från Gråbobiblioteket.

"En bok behöver varken laddare eller batterier, den drivs av barnens fantasier" står det i motiveringen till att samarbetet mellan Gråbobiblioteket och Gråboskolan får regionens Förnyelsepris.

”En bok behöver varken laddare eller batterier, den drivs av barnens fantasier”. I dessa tider, då fokus allt mer riktas mot digital teknik är det befriande att se att det tryckta ordet får upprättelse genom Läsmedaljen. Att ge barnen incitament för att utforska bokens värld, öva upp sin läsförståelse, bygga på sitt ordförråd och föreställningsförmåga är ett projekt i sann humanistisk anda. Vilken investering för framtiden! Ni har samverkat över förvaltningsgränserna, engagerat många olika yrkesgrupper och samarbetat med näringslivet. Det gör er insats ännu starkare.

Läs mer om Förnyelsepriset på Region Gotlands hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".