Annelie Adolfsson
1 av 2

Hembygdsföreningar ska guida med mobilen

"Ett väldigt bra sätt att tillgängliggöra vår historia"
4:00 min

På museigården Norrbys i Väte testas en ny app, som ska göra det möjligt för öns hembygdsföreningar att skapa egna rundvandringar som besökare laddar ner till telefonen.

Gotlands museum och Gotlands hembygdsförbund testar nu appen Tidsmaskinen. Med den kan besökare ladda ner en guidad tur till sin smartphone. Med hjälp av ljudklipp och bilder berättas historien om just den plats man befinner sig på.

Själva appen är med andra ord som ett tomt skal, som fylls med lokalt anpassat innehåll. Med hjälp av telefonens inbyggda GPS rullar ljudklipp igång, som berättar om just den plats man befinner sig på. Även bilder kan visas på skärmen.

Hembygdsföreningar, små museer och andra som har intressanta utomhusmiljöer att visa upp, kan ha nytta av appen, berättar Annelie Adolfsson, kulturarvskonsulent på Gotlands museum.

– Det här är ett väldigt bra sätt att tillgängliggöra vår historia. Men det ersätter inte en guide på plats utan är ett komplement, säger hon.

Förhoppningen är att de första gotländska rundvandringarna ska skapas nu under våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".