Sugga och diande smågrisar. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Sugga och diande smågrisar. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

I Danmark avlivas spädgrisar vid födseln

Hans Aarestrup: Det mest skonsamma för spädgrisarna är att slå ihjäl dem"
2:09 min

I Danmark slås underviktiga och sjuka spädgrisar ihjäl mot betonggolvet eller boxinredningen direkt vid födseln.

Spädgrisarna avlivas för att de troligtvis skulle dö snart ändå men det är också en dålig lönsamhet i att föda upp underviktiga grisar.
I Danmark har grisnäringen medvetet avlat fram att suggorna föder allt större kullar och då blir det många underviktiga kultingar.

Grisbonden Morgan Lavergren i Follingbo tycker att det är en taskig syn på djuren.
– Det låter konstigt, det låter fabriksaktigt, tycker Morgan Lavergren.

– Den mest skonsamma sättet att ihjäl spädgrisar är att ta dem i bakbenen och slå dem i golvet, säger Hans Aarestrup, direktör för branschorganisationen Danske Svineproducenter.

Han tycker att de minsta och svagaste bör avlivas för att kultingarna inte ska utsättas för onödigt lidande. Totalt dör 14 procent av alla spädgrisar de första dagarna och Aarestrup uppskattar att det kan vara upp till en tiondel av dem som slås ihjäl och då kan det röra sig om en halv miljon spädgrisar per år.

– De svagaste grisarna, istället för att vänta på att de dör av sig själva så slår vi ihjäl dem, säger Hans Aarestrup.

I Danmark har grisindustrin avvlat fram allt större kullar och det har gjort att många kultingar föds underviktiga. Väger de lite ökar risken att de dör de första dagarna.

Totalt föds det runt 35 miljoner smågrisar per år och enligt den danska djurrättssorganisationen Dyrenes Beskyttelse handlar det om 4 miljoner smågrisar per år som väger under ett kilo.

I det senaste numret av Danske Svineproducenters tidning har de också gjort ett räkneexempel på hur mycket en grisbonde tjänar på att avliva alla kultingar under ett kilo.

Rubriken är: Kan det vara en win-win-situation att slå ihjäl grisar vid födsel?

Och i uträkningen kommer de fram till att en gård med 1000 suggor kan tjäna en halv miljon danska kronor per år om de avlivar alla nyfödda grisar under 1 kilo.

Tidningen tar upp kostnader som foder och att de små kultingarna kräver mer omsorg och tar plats på en suggas spenar och kräver mer antibiotika för att överleva produktionen.

Kan det vara en win-win- situation att slå ihjäl grisarna vid födsel?

– Jag tror att det kan vara en win-win, säger Hans Aarestrup.

– Det är en taskig syn på djur tycker jag. Man får försöka hjälpa dem så gott man kan. Alla smågrisar ska få en chans, säger grisbonden Morgan Lavergren i Follingbo.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".