Vindkraftverk. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
Arkivfoto: Eleonor Svensson/Sveriges Radio

Ny prövning av vindkraftverk i Boge

"Vände inte på alla stenar"
1:06 min

Det är osäkert om de planerade vindkraftverken i Boge får sättas upp. Miljöprövningsdelegationen sa nej, regionen sa ja, och nu säger Mark- och Miljödomstolen att ärendet måste tas om än en gång.

Domstolen säger i sin dom att miljöprövningsdelegationen inte vänt på alla stenar när man prövat ärendet. Delegation sa ju nej till de sju planerade verken utifrån att de skulle störa rovfåglarna i området, och att det varningssystem som företaget vill ha, troligen skulle omintetgöra fortsatt häckning i området. Men man har inte prövat möjligheten att sätta vilkor, eller vidta andra försiktighetsmått som skulle göra att verken utan att störa rovfåglarna kan sättas upp.

Så länsstyrelsens miljöprövningsdelegation får nu tillbaka ärendet för att än en gång granska det.

Vad gäller regionens överklagande - så avvisas det. Region Gotland har helt enkelt inte rätt att överklaga ärendet, konstaterar domstolen. Det räcker inte med att hävda att vindkraftverken är en viktig del i en planerad vindkraftsutbyggnad på norr, skriver domstolen i sitt beslut.

Den 6 mars kommer miljöprövningsdelegationen till Gotland för att på plats studera området där verken ska byggas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".