Godare mat med eget skolkök

1:39 min

Allt mer av den gotländska skolmaten tillagas ute i skolorna, trenden med skolmat från centralkök är på väg att brytas när fler skolor får egna tillagningskök. Sedan årsskiftet får eleverna i Fole skola nylagad mat.

Foleskolans kock Jeanette Wångdal som tidigare jobbade på centralköket i Slite - trivs på sin nya arbetsplats. Tidigare lagade hon mat till över 1000 personer, nu är det 170 portioner.

Men små restauranger för den gotländska skolmaten har inte alltid varit planen - fram till 2009 ville Region Gotland införa tre stora centralkök som skulle förse alla kommunala verksamheter med mat och innebära en besparing med 14 miljoner kronor. Efter omfattande kritik backade den borgerliga majoriteten och sedan dess har ambitionen istället varit det omvända. Något som välkomnas av Fole skolans rektor Henrik Hammarsköld som menar att  man kan plocka in råvaror, och möta elevernas önskemål på ett annat sätt än tidigare. 

Sedan Solbergaskolan och Foleskolan fått egna skolkök så finns det 27 tillagningskök och 16 så kallade serveringskök på Gotland.

Inom en två årsperiod ska Stenkyrka skola renoveras och rektorn Henrik Hammarsköld hoppas att det ska bli eget kök där också.

Dagens lunch i Fole skolan blev lax och kokt potatis. Zimone Zetterblom Hallenfur som går i trean gillade maten och är glad att de fått ett eget kök.

-Det är mycket bättre nu, det blir godare mat när man lagar den själv, säger hon.