Brottsling fick hjälp att gömma sig på Gotland efter skottlossning

En 23-årig man dömdes på tisdagen vid Jönköpings tingsrätt till tio års fängelse för, bland annat försök till mord. En annan ung man dömdes för att ha hjälpt honom gömma sig på Gotland efter mordförsöket.

Det var på kvällen den 17 juli 2014 som skottlossning skedde i bostadsområdet Öxnehaga i Jönköping.

En 20-årig man träffades av minst fyra skott och skadades mycket allvarligt. Den skottskadade åkte tillsammans med en 17-årig kamrat på en moped när de blev beskjutna.

17-åringen träffades dock inte. Men för skotten mot 17-åringen döms 23-åringen för försök till grov misshandel. Han döms även för grovt vapenbrott, uppger TT.

En medåtalad 22-årig man friades från mordförsök men dömdes för grovt skyddande av brottsling och vapenbrott till åtta månaders fängelse. Just den 22-åringen hjälpte den andre dömde brottslingen att hålla sig gömd på Gotland. Detta under en månad efter skottlossningen. 

Enligt tingsrätten har åklagaren inte kunnat bevisa att 22-åringen varit delaktig på sådant sätt att han ska dömas för försök till mord. Däremot alltså för skyddande av brottsling, genom vistelsen på Gotland.

23-åringen ska också betala skadestånd till 20-åringen med drygt 140 000 kronor och till 17-åringen med 50 000 kronor.