Norrsken vid Strandpromenaden i Visby. Foto: David Lundgren
Norrsken vid Strandpromenaden i Visby. Foto: David Lundgren

Osäkert om Gotland får uppleva nytt norrsken

David Lundgren fotade norrskenet över Gotland
1:32 min

Det är svårt att säga om det finns chans också i natt att se norrsken över Gotland. Det är helt omöjligt att få någon överblick om vad som sker inför kvällen, skriver Norrsken Sverige

Har du norrskensbilder? Eposta gotlandsnytt@sverigesradio.se

David Lundgren, som specialiserat sig på nattbilder från Gotland, tog ett hundratal bilder på nattens norrsken.

- Man brukar säga att den bästa kameran är den man har med sig, som man har till hands. Men ska man vara lite mer seriös behövs en digital systemkamera, där man kan byta till ett ljusstarkt objektiv med lång slutartid. Man ska ha en snygg förgrund också som kan lyfta motivet. som en rauk, eller ringmuren. Man ska tänka på kompositionen också.

Se Anna Levins foto av norrskenet över Ala

Det är en kraftig solstorm som gör att norrskenet kan ses på himlen ända ner över Skåne. Möjligheterna att se norrskenet ökar med klart väder och i natt är förhållandena goda. Att fenomenet syns så långt ner i Sverige är ganska ovanligt.

Solstormen gör att det kommer laddade partiklar och krockar med jordens atmosfär och de atomer som finns där i. Det bildas då ett ljus som kallas norrsken.

Vanligtvis syns norrsken i närheten av polerna. Där finns magnetiska fält och de drar till sig partiklarna.

Även de kommande dagarna kommer det att finnas möjligheter till att se norrsken över stora delar av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".