Towan Obrador. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Towan Obrador. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Fortsättning på Towan Obradors släktkrönika

5:59 min

Vem rider i natten är Towan Obradors uppföljning på den medeltida släktkrönikan som utspelas på Gotland och handlar om syskonen Siiri, Santa och Simon. Även denna gång får de starka kvinnorna träda fram.

- Naturligtvis är det viktigt att vi får kvinnor att identifiera oss med, säger Towan Obrador.

Hon menar att historien annars skrivs av män och handlar om män. Men i den här boken finns kvinnorna som vi kan lära oss av.

Huvudpersonen i boken är Siiri, en ung modig kvinna som från början är en fattig flykting från Estland, men som blir omhändertagen av änkefrun Anna Pleskow som driver ett framstående handelshus i Visby.

Genom Anna Pleskow får Siiri arbete som så kallad skrivarmadam, något som annars var förbehållet männen. Siiri tar sig också andra friheter. När hon bor på gården Kyrkebinge lär hon sig rida och deltar i den så kallade staffansritten vid jultid.

Men Siiri har också en stor del av sitt hjärta hos de fattiga och utstötta, inte minst de som lever på Klinten i Visby. Där bor också hon som Siiri kallar Mor Gertrud och det är på Klinten som Siiri hittar en träl som hon räddar och som kommer att betrakta Siiri som sin mamma.

Precis som i de tidigare böckerna av Towan Obrador är det också sökandet efter kärlek och efter de egna rötterna, som är det återkommande temat, liksom hemlängtan.

- Ja, det skriver jag om i alla böcker, det här med att höra någonstans, att vara en länk i en kedja, att ha en familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista