Koenix
1 av 2
Koenix under förra årets föreställning Bergatroll. I år står Tjelvars eld i fokus. Foto: Koenix
Ida Wahlgren. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
2 av 2
Regissör Ida Wahlgren. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Gutasagan tar ny ton i Kultudralen

4:01 min

Gutasagan får nytt liv under Medeltidsveckan. Då kommer schweiziska musikgruppen Koenix uppträda med en fortsättning på legenden om Tjelvar.

Det är den gamla sagan om hur Gotland skapades som får en fortsättning i ett nyskrivet verk av Koenix. Nu ska vi få veta vad som hände efter att Tjelvar anlände till Gotland och gjorde upp eld så att ön att slutade sjunka i havet varje dag.

- Vi kommer att få följa några människor då plötsligt Tjelvars eld försvinner, berättar Ida Wahlgren som regisserar den här konsertföreställningen i sagoform.

Föreställningen sker i S:t Nicolai ruin med bandet Koenix och dansare, eldkonstnärer och skådespelare från Mimhögskolan i Stockholm och bland annat skådespelarna Towan Obrador och Palle Poulsen.

Musikgruppen Koenix har tidigare år framfört folksagan Bergatroll under medeltidsveckan. Men den här gången har de alltså istället gett sig i kast med den gotländska historien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista