Mögeldrabbat krucifix i Stenkyrka kyrka. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio
1 av 3
Krucifix i Stenkyrka kyrka. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio
Stenkyrka kyrka drabbad av mögel. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
2 av 3
Stenkyrka kyrka. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Pia Åbom och Carin Jakobsson vid mögeldrabbad orgel i Stenkyrka kyrka. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio
3 av 3
Pia Åbom och Carin Jakobsson. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio

Jesus möglar i Stenkyrka

2:12 min

Tre kyrkor på norra Gotland behöver mögelsaneras. Hellvi, Fleringe och Stenkyrka kyrkor är drabbade. I Stenkyrka är till och med orgeln möglig. Trist tycker Pia Åbom, ordförande för Stenkyrkas församlingsråd.

-Jättetråkigt förstås, säger Pia Åbom om möglet i den orgel som kom till Stenkyrka kyrka 1880. Den byggdes egentligen för Hällefors kyrka i Västmanland, men hamnade på Gotland. I Stenkyrka placerades den först på en läktare rakt ovanför porten inne i kyrkan, men vid en renovering i kyrkan på 1950-talet revs orgelläktaren och orgeln fick en ny placering; mot norrväggen.

- Det finns ingen cirkulation mot väggen, förklarar Pia Åbom och tror att orgeln nog mådde bättre där den förut stod på sin läktare.

Det är inte bara orgeln i Stenkyrka som drabbats av mögelangrepp. Möglet sitter också på södra och norra väggen inne i kyrkan och på en del träepitafier. Jesus hänger faktiskt och möglar på korset, där på norrväggen. Pia Åbom säger om krucifixet att det bidrog till att möglet upptäcktes.

- Det är lite angripet och måste också saneras, säger hon. Det var när församlingen ville flytta krucifixet till den valvbåge där det hängt tidigare som det upptäcktes att det var något lurt med det - och väggen bakom, säger Pia.

Det ligger ingen påtåglig mögeldoft över kyrkan, men organisten har känt och förstått hur det är fatt. Omsorg om personalen gör förstås också att möglet måste hanteras, säger ordföranden för Samfälligheten Gotlands kyrkor, Carin Jakobsson.

Av de tre senaste kyrkor där mögel nu upptäckts är det Stenkyrka som är värst drabbad, men också i Hellvi och Fleringe behöver det mögelsaneras. Något som Samfälligheten Gotlands kyrkor nu söker tillstånd hos länsstyrelsen för att få utföra.

I Stenkyrka väntar nu en allmän invändig restaurering av inventarier och väggar och mögelsaneringen gör den planerade renoveringen dyrare, men prislappen är ännu okänd.

En särskild klimatgrupp inom Samfälligheten Gotlands kyrkor har ingripit för att rädda de utsatta kyrkorna.

Nyligen upptäcktes svartmögel i Björke kyrka, det är sedan länge känt att sandstenskyrkorna på Sudret drar åt sig fukt, Grötlingbo kyrka är ett stort mögelexempel.

I ett 40-tal av Gotlands kyrkor står det luftavfuktare och jobbar för att rädda kyrkorna från mögelangrepp.

Carin Jakobsson,ordförande för Samfälligheten Gotlands kyrkor, tror att de nu upptäckta tre kyrkorna inte är de sista att drabbas. Listan över mögeldrabbade kyrkor på Gotland lär bli längre, tror hon.

- Jag vet ju att det finns fler kyrkor som är fuktiga. Men många församlingar har ju nu installerat avfuktare och det är det "receptet" vi kommer att ge om de frågar oss; avfukta och se till att hålla en jämn, lagom, nivå på värme och fukt i kyrkorummet så slipper vi nog de här problemen framöver.

I Fleringe och Hellvi är läget inte lika akut som i Stenkyrka. Där är det också väggar och föremål som drabbats, men inte orglarna, säger Per Hansén byggnadsingenjör på Samfälligheten Gotlands kyrkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista