Skotten vid Brucebo

55 min

En spektakulär plats, en infekterad konflikt, flera offer och en kändis som gärningsman. Skottdramat 2008 vid Brucebo norr om Visby är en unik händelse på Gotland. Men vad var det egentligen som hände?

Strax före klockan två på eftermiddagen den första december 2008 sköts Brucebostiftelsens ordförande Joakim Hansson med flera skott. Han och fem andra personer var på plats vid konstnärshemmet den dagen för att hämta konst som skulle restaureras. Gärningsmannen var en känd tv-producent som i mer än 30 år hade bott i huset, men som nu skulle sägas upp från sitt hyresavtal.

Händelsen blev ett utdraget drama där Joakim Hansson lyckades fly ut ur huset och blev liggandes, kraftigt blödande, på gårdsplanen. Samtidigt blev tre andra personer fast på en balkong i över sju timmar innan polisen kunde få ner dem. När gärningsmannen på kvällen sedan självmant kom ut ur huset hamnade han i skottlossning med polisen och sköts slutligen ner med tre skott. Detta blev slutpunkten på en långvarig konflikt mellan tv-producenten och Brucebostiftelsen, och kom att rapporteras flitigt i medierna fram till rättegången några månader senare.

När snart sju år har gått sedan skottdramat frågar vi oss vad som egentligen hände den där måndagen i december 2008? Vilka var de bakomliggande faktorerna? Hur ser de inblandade personerna på händelsen i dag? Varför gick det så långt att polisen kallade in Nationella insatsstyrkan från Stockholm och tvingades skjuta ner gärningsmannen?

Skotten vid Brucebo är en radiodokumentär av Johannes Hallbom och Jakob Larsson från 2015.