Så här ser 2014 års kraftledningsgator ut på Gotland
Kraftledning Gotland 2014 Foto Lasse Ahnell SR P4 Gotland

Extremt låga elpriser nu

"Bra för dem med rörliga elpriser"
0:58 min

Elen är billig just nu och i sommar kan det till och med handla om negativa priser, att elproducenter kan få betala för att bli av med elen.

-- Extremt låga priser, det är väl det enda man kan säga just nu. Historiskt låga dessutom, säger Lars Hellström på Gotlands elförsäljning.

Vad innebär det här för konsumenterna?

– Det är fantastiskt bra priser för de som har rörliga elpriser just nu. De som har bundet drar ju inte nytta av de här låga priserna som är just nu beroende på när man band dem då.

Kan det vara lönsamt att binda nu?

– Ja, det är det ju. Det kan man säga eftersom de är så pass låga nu och binder man nu får man ett fantastiskt pris över tid?

Det spekuleras att det till och med kan bli negativa priser, att elproducenter kan få betala för att bli av med elen. Finns det en sån risk?

-- Absolut, det gör det. Med tanke på vi går in i en sommarperiod nu och att vi redan nu har en överproduktion i hela norra Europa utav elenergi, så kan det säkert uppstå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".