Gotlandsbåtens nya fartyg kommer i höst

2:54 min

Företaget Gotlandsbåten ser nu ut att ha hittat ett fartyg som kan sättas i trafik mellan Västervik och Visby nästa sommar. Det är en snabbfärja som är 17 år och som idag går i irländska sjön.

- Vi tar över henne under oktober månad, säger Gotlandsbåtens vd Ralph Axelsson.

Rederiet kommer inom kort att börja annonsera efter personal. Förhoppningen är att man ska ha svensk flagg och svensk personal.

- Vi behöver börja jobba med besättningen redan nu. Det är alltid bra att ha några nyckelpersoner på plats. Vi har tid, men vi måste ändå jobba rätt så hårt för att få kontroll på allting, säger han.

Det här är andra gången Gotlandsbåten försöker starta trafik mellan Visby och Västervik. Förra året, 2014, hittade företaget ett fartyg i Grekland men det blev liggande på varv i Pireus, tiden gick och inget hände.

Även om den nya färjan HSC Express är 17 år gammal så går den i irländska sjön som är känd för besvärliga förhållanden med hårda vindar och grov sjö. Den är ursprungligen byggd i Hobart i Tasmanien. också det med farvatten som är ökända.

En nyhet i det kommande upplägget är att det bildats ett nytt rederi som ska äga HSC Express för att chartra ut den till Gotlandsbåten. Huvudägare till det bolaget är just Ralph Axelsson.

- Den här närheten och tryggheten i upplägget är en enorm fördel för Gotlandsbåten, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista